Huishoudelijk afval uit de regio: 15.000 ton

“Ons bedrijf, HRA, vond zijn oorsprong in 1992 tijdens de Olympische Spelen in Lillehammer. We wilden een voorbeeld neerzetten als de ‘Green Olympic Games’ en begonnen met het composteren van het voedselafval. Later werkten vijf stortplaats bedrijven samen in volledig organische afvalscheiding. Dat is hoe HRA begonnen is. Onze CarborexMS werd gebouwd in 2013. We vergisten per jaar 15.000 ton afval uit verschillende gemeenten. Na de anaerobe afbraak van de afvalstoffen loopt het biogas door de CarborexMS en het CNG station. Direct achter de installatie hebben we veertien vulstations voor onze vrachtwagens. Ze rijden er elke dag op. De installatie is eenvoudig te bedienen. Het is ‘plug and play’.”

“De installatie is eenvoudig te bedienen. Het is plug and play. “
Jan Reistad, Operation Manager, HRA Jevnaker

Geen water, geen chemicaliën

“De omstandigheden in Noorwegen zijn opmerkelijk, het kan min twintig graden worden in de winter. Dus elke installatie die werkt met water is geen optie. We gingen naar Poundbury in het Verenigd Koninkrijk om de eerste commerciële biogas opwaardering installatie, de CarborexMS te zien. Omdat het een nieuwe technologie was kon de levensduur van de membranen niet worden gegarandeerd. Maar we waren snel overtuigd dat we deze gingen kiezen, aangezien hij daar goed werkte en er geen water of chemicaliën nodig zijn.”

carborex_ms   merkje_carborex_cng

CarborexMS: eenvoudig te bedienen

“De CarborexMS is eenvoudig te bedienen. Ik kan het zelf starten en stoppen: het is één druk op de knop. Het scherm in de container toont de uptime en de levering van de installatie. De membranen lopen tot 400 Nm3 per uur. Het biomethaan dat eruit komt is gecomprimeerd tot 210 bar, en als zodanig is het de ideale brandstof voor onze vrachtwagens. Wij maken groen gas en CNG. Met deze installatie is het allemaal mogelijk. De HRA-trucks verbruiken 25% van de brandstof. De overige 75% van de productie verkopen we in de Oslo regio “(Meer cases/referenties Carborex MS)

Goede service

“Wat kan ik zeggen over DMT? Ik kan geen ding bedenken wat niet goed is gegaan. Tijdens onderhandelingen over dit project waren ze behulpzaam in elk aspect van het project. Ze hebben een geweldig team van jonge technici, die tijdens de bouw van de installatie samen met de lokale onderaannemers werkten. Het werd gebouwd in drie weken. Als er iets niet loopt is er hulp binnen vier uur, ongeacht het moment van de dag. Nee, ik kan niet iets negatiefs bedenken. ”

Lees ook: Product Omschrijving Carborex MS en Carborex CNG/ LNG