KIESPIJN

De verkiezingen staan voor de deur. Nog maar een paar dagen voordat ik met het rode potlood over de toekomst van ons land mag mee beslissen. Wij zijn in de aanloop hier naar toe geconfronteerd met de denkbeelden en de belangrijkste programmapunten van alle partijen. Er is een negatieve sfeer ontstaan dat het allemaal zo slecht zou gaan met ons land. Als je de oppositiepartijen hoort, bij monde van hun leiders, dan deugt er helemaal niets van het huidig kabinet en het beleid dat zij voeren. Maar ons land staat er veel beter voor dan vier jaar geleden. De crisis is overwonnen, de economie groeit, er is geen begrotingstekort meer. Wij staan in de top 5 van meest welvarende landen van de wereld. Hoezo ‘het gaat slecht’?

Wat mij wel opvalt: ‘milieu’ of ‘duurzaam’ zijn kennelijk geen belangrijke programmapunten meer voor partijen. Althans… ze kunnen er niet meer mee scoren naar de kiezers toe. AOW-leeftijd, immigratie- en asielbeleid, Europa, gezondheidszorg… dat zijn de issues van nu. Politici zijn niet bezig met de langere termijn. Zij zijn vooral bezig met hun eigen positie en nemen stelling op onderwerpen die nu scoren. De effecten van milieubeleid of van duurzame energie zijn pas op langere termijn zichtbaar. Wie nu leeft, wie nu zorgt… Nou, zorgen heb ik niet maar ik heb wel kiespijn, want welk rondje moet ik in het stemhokje rood kleuren?

Als ondernemer ligt het voor de hand om ‘rechts’ te stemmen. Maar voor de ‘business’ van DMT Environmental Technology is ‘links’ wellicht beter. De partijen links van het spectrum hebben vaak meer op met milieu en duurzaamheid. Dus… voor mij zou de juiste keuze zijn: Groen Rechts, maar die partij bestaat niet. Alhoewel… Rutte riep het in 2008 ook al en wou met de VVD een ‘groenrechts’ beleid gaan voeren. Behalve dat deze partij wel milieuministers heeft geleverd zoals Nijpels, Winsemius en nu op economische zaken Henk Kamp, is er nog niet veel van deze groene plannen van Rutte terecht gekomen. Ook al doet minister Kamp zijn best en is zijn visie 180 graden gedraaid. Of dit nu door inzicht is gekomen of omdat de Groninger grond te hard onder zijn voeten beeft… ik zie het als een positieve ontwikkeling. De Groninger gaskraan steeds verder dicht, meer windenergie op zee, meer zonnepanelen in het land. De energieagenda krijgt steeds meer vorm. En dat mag ook wel. Sinds het verdrag van Lissabon loopt Nederland op het gebied van milieu-, energie en klimaatbeleid behoorlijk achter op landen als Denemarken en Duitsland. En Europa als geheel loopt achter. Het wordt tijd dat onze regering inziet dat de tijd van de Jaknikkers voorbij is. Ik knik ‘nee’ tegen het blijven oppompen van olie en gas. Dat is niet goed voor de wereld. En er zijn prima alternatieven die inmiddels goed met fossiele energie kunnen concurreren. Daar weet ik toevallig alles van.

Maar voordat er in Nederland iets verandert moet er misschien eerst een ramp gebeuren. Net zoals er na de overstroming van Zuiderzeedorpen in 1916, de Afsluitdijk is gekomen en na de ramp in Zeeland in 1953 de Deltawerken zijn gebouwd. Onlangs was ik op een bijeenkomst van Wetterskip Fryslân op het Woudagemaal waar DMT sponsor van is. Daar werden wij weer even met onze neus op de feiten gedrukt over hoe nat onze voeten kunnen worden als wij niet meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. Als klein landje hebben wij niet veel invloed op de totale CO2-uitstoot maar per hoofd van de bevolking is onze uitstoot wel relatief groot. Met 10 ton per persoon zitten wij ver boven het gemiddelde in de EU. Nu zullen criticasters wel denken: ‘Nou én?’ en kunnen eigentijdse populisten als Wilders en Trump ons nog een tijdje uitlachen. Uiteindelijk zal hen het lachen wel vergaan als er niets meer te kiezen valt en wij gedwongen worden ons aan te passen. Wij kunnen dat beter vóór zijn en in vrijheid onze keuzes maken. Ik wens u veel wijsheid bij uw keuze in het stemhokje. Maar bedenk: een stem voor een partij is een stem op uzelf. Ik weet wat ik wil: een schone en welvarende toekomst. Ik draag er aan bij, met mijn persoonlijk gedrag en met de systemen van DMT Environmental Technology. Ik heb geen kiespijn meer.

 

Erwin Dirkse

 

DMT Environmental Technology