‘DON’T PANIC’ MAAR U RAAKT UW AUTO KWIJT

Heeft u het gezien? Die live beelden uit de ruimte, gefilmd vanuit een rode Tesla Roadster Cabrio over het schouder van ‘Starman’, in een ruimtepak met de linkerarm achteloos op de autodeur met op de achtergrond onze aarde alwaar de ‘Spacecar’ slechts een luttele aantal uren eerder vandaan is geschoten. Dat is toch ongelofelijk? Dat het technisch mogelijk is, ok… dat is allemaal wel te verklaren. Maar het gaat mij meer om het idee. Hoe bedenk je het? Dan ben je een visionair, dan heb je durf, doorzettingsvermogen en overtuigingskracht maar vooral ook: dan heb je gevoel voor humor. Op het dashboardscherm staat nog steeds de tekst te lezen: ‘Don’t panic’. Op het muzieksysteem klinkt de bekende hit van David Bowie: ‘Space Oddity’. Een ongekend statement en een geweldige marketingstunt. Tesla: de eerste personenauto in de ruimte en daarmee tegelijk de snelste auto ooit. Niet gezien? Kijk dan hier

In mijn vorige blog eindigde ik met de opmerking dat de wereld gebaat zou zijn met meer durfals en visionairs. En zie, ik wordt op mijn wenken bediend: Elon Musk laat het weer zien. In plaats van blokken beton, die eerder als ballast werden meegenomen in testraketten, stuurt hij zijn eigen cabriolet mee de ruimte in. Dat werkt ongetwijfeld meer inspirerend op een jonge, ambitieuze generatie dan dood beton. Zo’n stunt spreekt tot de verbeelding en maakt wetenschap en techniek ‘sexy’. En dat is weer goed voor nieuw talent aan het firmament. Het hemelgewelf waar voor – wie zal het zeggen – honderden? jaren de rode elektrisch aangedreven Tesla Roadster met zijn mysterieuze bestuurder zal rond cirkelen als er op de aarde allang geen auto meer rondrijdt met een verbrandingsmotor. Er gaat de komende jaren veel veranderen in de mobiliteit, is mijn verwachting. Over tien jaar is het straatbeeld compleet anders. Auto’s zullen uiterlijk veel meer op elkaar gaan lijken. Mensen hoeven zich namelijk niet meer met een auto te onderscheiden want niemand investeert straks nog in een eigen auto. Mobiliteit wordt gevraagd op het moment dat het nodig is. Je roept het op en een zelfrijdende auto komt naar je toe en brengt je waar je zijn wilt. Files gaan tot het verleden behoren, hoe mooi zal dat zijn. Die onzin dat je met z’n allen in een rijtje stil staat. Verlies van tijd, verlies van energie, verlies van milieu, verlies van geld. Grote auto’s met maar één passagier, dat slaat eigenlijk toch nergens op. Straks kies je wat je nodig hebt. Klein, als je alleen naar je werk gaat, groot als je met je gezin op vakantie gaat. En dan zonder de antieke verbrandingsmotor. Auto’s – of misschien kom er zelfs een andere naam voor – zullen op elektriciteit gaan rijden, vooral verkregen uit zon energie. En de stekker auto zal ook gaan verdwijnen, zonnepanelen op het koetswerk van de auto zal voldoende zijn voor onbeperkt en schoon rijplezier. En de ontwikkeling van waterstofauto’s zal ook verder gaan. De voorzitster van de Raad van Bestuur van Shell rijdt al in een proefmodel van een waterstofauto. Ja, ze zullen toch iets anders moeten bedenken, de grote oliemaatschappijen en de traditionele auto industrie, nu hun hegemonie in de fossiele brandstof aan alle kanten wordt aangevallen en ineen dreigt te storten. Eindelijk…

Niet alleen in de auto industrie zijn er revolutionaire ontwikkelingen en innovaties. Ook andere vormen van mobiliteit, bijvoorbeeld zeeschepen, schakelen deels over op andere energie zoals LNGbiogas. En dan komt DMT weer in beeld, dat is ook in ons belang. Met onze kennis en techniek voor het opwaarderen van biogas is er een heel goede transitie brandstof op de markt beschikbaar die uitermate geschikt is voor mobiliteit zoals auto’s, bussen, vrachtwagens, (zee)schepen maar ook voor woningen om te verwarmen of om op te koken. Zoals wij biogas kunnen opwaarderen heeft het de kwaliteit van aardgas. Als straks huizen worden afgesloten van het Groninger aardgas dan zou biogas een perfecte vervanger kunnen zijn die zonder al te veel kosten via het bestaande netwerk geleverd zou kunnen worden. Er zijn te weinig kubieke meters biogas beschikbaar en te produceren om aardgas geheel te vervangen maar biogas zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren, zeker als transitie naar een andere, duurzame oplossing.

De olie- en auto industrie zullen ook oplossingen moeten vinden en andere verdienmodellen moeten ontwikkelen nu ze de markt niet meer kunnen dicteren. Ze komen niet meer weg met het besjoemelen van de uitstoot van dieselmotoren. Het machtsblok van de auto industrie redt het niet meer met opgelegde afspraken en omkooppraktijken. Mensen als Elon Musk hebben laten zien dat het anders kan. Nu zijn ook Audi, BMW, Volvo, Toyota en andere autoproducenten volop bezig met het ontwikkelen en op de markt brengen van goede alternatieven. De auto is een rijdende computer geworden. De ideeën, studies, techniek en kennis waren al een tijd voorhanden maar werden bewust tegengehouden en tegengewerkt door de gevestigde orde. Met andere woorden: veel eerder was de uitstoot van CO2 te reduceren geweest als niet het huidig economisch model, de lineaire economie, zo afhankelijk zou zijn van fossiele energie. En nu moeten ze er als de kippen bij zijn om toch vooral niet de aansluiting op de nieuwe tijd te gaan missen. Eerder hebben wij dat gezien bij bijvoorbeeld de fotorolletjes van Kodak en Fuji, de telefoons van Motorola, Nokia en Blackberry en de videobanden van VHS, die hun toppositie verspeelden en links en rechts werden ingehaald door nieuwe ontwikkelingen en innovaties van nieuwe start ups. En dat is mooi. Alsmaar de lat hoger leggen en de stip verder op de horizon leggen. OMDENKEN. Wat houdt ons tegen? Wetenschap en technologie zullen zich altijd blijven ontwikkelen, dat is niet te stoppen. Niet door politieke, industriële of economische machtsblokken en zelfs niet door commerciële belangen. Er zijn wel krachten die het proces kunnen vertragen maar écht tegenhouden niet.

 

Ik wil een appel doen op ondernemers en op de ambtenaren bij de overheid om vooral goed samen te werken. Alleen dan creëer je een klimaat waarin innovaties kunnen uitgroeien tot succesvolle producten en duurzame verdienmodellen. Alleen dan komen durfals en pioniers bovendrijven. Want waar zijn ze? Ik zoek ze. Kom maar op! Ik daag jullie uit. En breng ons de ideeën die wij nodig hebben voor het ontwikkelen van een schone en welvarende toekomst. Ik zal ze omarmen.

 

Erwin Dirkse – CEO DMT Environmental Technology