BROODJE AAP

Het is volop zomer. De maand juli begon koud (met Pasen was het warmer) maar inmiddels staat de zon op haar heetste stand en regent het al een paar dagen…. hitterecords. Het weer en het klimaat, het blijven onderwerpen die de mens bezighoudt. Zeker nu. Anders dan vroeger wordt er nu aan een klimaatrecord van alles verbonden. Goed, de zomer van 2018 was de warmste zomer ooit gemeten in ruim drie eeuwen tijd, met een gemiddelde temperatuur van 18,9 ºC (normaal 17,0 ºC). En dan is de koppeling met de opwarming van de aarde snel gemaakt. Maar toen in de zomer van het jaar 1826, bijna 200 jaar geleden(!), de thermometer gemiddeld 18,7 ºC aan gaf was er niemand die zich afvroeg wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn. Het was gewoon warm. Punt.

En toch, ik wil het niet bagatelliseren. Ik zie ook tekenen aan de wand. En reuzenteken in Drenthe. Het draaigatje, een vervelend bijtend miertje uit Zuid-Europa, rukt ondergronds op en de Aziatische tijgermug, illegaal meegevaren op de koopvaardij, kan inmiddels de huidige Nederlandse winter gemakkelijk overleven. De eikenprocessierups houdt het niet alleen meer bij de 4-daagse van Nijmegen maar wandelt inmiddels in grote colonnes het hele land door. En iedereen krijgt er jeuk van. Reptielen zoals de kamsalamander en de heikikker dreigen door de aanhoudende droogte het loodje te leggen evenals insecten zoals de libelle, de veenvlinder en de kleine vos (is ook een vlinder). En dat doet andere dieren weer ‘de das om’ waaronder… de das én de ooievaar.

Ook de Noordzee warmt op en daar komen steeds meer exoten in voor, van pijlstaartroggen, bultruggen tot zelfs vorig jaar een witte (mensen)haai bij Scheveningen. En ja, er zijn weer wolven in Nederland. Het wachten is nu op het eerste Roodkapje. Maar of al die natuurverschijnselen een gevolg zijn van klimaatverandering? Dat valt moeilijk te zeggen. De wetenschappers zijn het niet met elkaar eens. Feit blijft dat de aarde gemiddeld genomen wel warmer wordt. En dat een gemiddelde temperatuurstijging effect heeft op onze omgeving verbaast mij niet. Uiteindelijk heeft alles met elkaar te maken.

Het is boeiend te zien, te lezen en te ervaren wat ‘de mens’ allemaal bedenkt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een groep Zwitserse wetenschappers adviseren 1 biljoen bomen te planten (1.000.000.000.000! en misschien mag het eentje meer zijn?). Dit staat gelijk aan 1 miljard hectare bos oftewel een gebied ter grootte van de Verenigde Staten. Er is op aarde inmiddels door ontbossing (!) ruimte genoeg bovendien is het de meest goedkoopste oplossing. De CO2 uitstoot zou daarmee voor tweederde worden gecompenseerd. Duitse onderzoekers komen met een plan om de Amundsenzee aan de rand van de Zuidpool vol met 12.000 windmolens te planten. Die moeten de energie gaan opwekken om zeewater op te pompen en te ontzilten wat vervolgens via tienduizenden sneeuwkanonnen wordt omgezet in 74 biljoen ton nepsneeuw wat in een dikke laag van tien meter over de Zuidpool ijsvlaktes wordt uitgestort. Hierdoor zal de temperatuur van de aarde weer gaan dalen. Als dit onderzoek niet in het wetenschappelijk blad Science Advances zou hebben gestaan dan zou je toch echt denken aan nepnieuws à la broodje aap in komkommertijd. Maar als de nood hoog is wordt de mens vindingrijk. Terwijl naar mijn idee altijd nog het meest gewonnen kan worden door het gebruik van fossiele brandstof aanzienlijk te verminderen. Niet alleen compenseren maar vooral anticiperen. Pak het probleem aan bij de bron en maak goed gebruik van de alternatieven. DMT heeft er wel een paar…

Maar anderen ook! In Katwijk is recent de eerste zonneauto gepresenteerd, de Lightyear One. Ontwikkeld door een start-up uit Helmond als spin-off van de Solar Challenge. Een prachtige, Italiaans vormgegeven auto, waarvan het dak en de motorkap volledig bekleed is met zonnecellen. Dat levert voldoende energie op om 10.000 kilometer per jaar te rijden zonder gemekker en gestekker. Toch prachtig dat zo’n idee geboren wordt in een land met relatief weinig zonkracht. Hier kan Elon Musk’s Tesla straks nog een puntje aan zuigen. En in Den Haag wordt een groot deel van het WMO-vervoer nu met waterstoftaxi’s uitgevoerd. Ik verwacht dat het gebruik van waterstof in de sectoren mobiliteit, industrie, elektriciteit en verwarming de nieuwe norm gaat worden. Maar ach, wie ben ik?

Het klimaat is in de war, flora en fauna zijn van slag maar de mens dreigt ook kierewiet te worden. Het is chaos alom. Neem de benoeming van de voorzitter van de Europese Unie, wat een klucht was dat! Hoeveel tijd (en geld) is daarmee wel niet gemoeid geweest. Al die kandidaten die genoemd zijn, al dat gelobby en voor-wat-hoort-wat, hebben ze écht niets beter te doen? Ik heb nog even gedacht: zal ik mijn vinger opsteken? En dan ‘meneer’ de Amerikaanse president wiens voornaamste tijdverdrijf het lijkt te zijn om via de verdeel-en-heers techniek zijn 2e ambtstermijn veilig te stellen. Je gelooft het gewoon niet! En dan gaan we nog meemaken hoe de nieuwe premier Boris Johnson het Engelse continent nog verder gaat lostrekken van het Europese vaste land. Als hem dat lukt (en dat lukt hem) dan betekent het alleen nog meer chaos. Wat gaat het pond doen? Hoe groot worden de valutarisico’s? Wat voor gevolgen heeft het voor de wet- en regelgeving en CE-normen voor producten, en voor import- en exportbepalingen van levensmiddelen, invoerrechten, douaneformaliteiten etc. Nu al loopt ‘The City’ leeg, het proces van aftakeling zal onder Johnsen alleen maar versnellen.

Ik vind het zonde van alle inspanningen (en kosten) die in de loop van de geschiedenis zijn gedaan. Wij zijn er een paar honderd jaar mee bezig geweest om een gezamenlijk Europa op te bouwen, en dan zijn wij bijna zo ver, en dan stapt één van de belangrijkste Europese partners er weer uit. Zo komt een Verenigde Staten van Europa er nooit. Allemaal het gevolg van korte-termijn-politiek en politiek-winstbejag. Populisten die met list en bedrog de kiezer voor zich weten te winnen en een strategische visie volgen die vaak niet langer rijkt dan tot hun herbenoeming. Ondertussen neemt de globalisering van economische grootmachten als China alleen maar toe en let Europa niet op omdat het alleen maar bezig is met onderling gekissebis. In het lijstje van de top-tien economieën ter wereld in het jaar 2030 staat Duitsland als eerste Europees land pas op de 10e plaats. China is dan verreweg de grootste, Amerika is al gezakt naar de 3e plaats en landen als Turkije (5) en Egypte (7) hebben Engeland uit de top-10 verdrongen. Dit is slechts een voorspelling en die hoeft niet uit te komen als wij maar een Europese grootmacht en een economische eenheid blijven. Alleen zo kunnen wij blijven hopen op een schone en welvarende toekomst.

Erwin Dirkse

CEO DMT Environmental Technology