Ambitie

“Talent is mooi, ambitie is beter”. Een kopregel boven een artikel in de krant. Mijn oog viel er direct op. Niet zo verwonderlijk want zonder de strekking van het artikel te kennen had ik wel een idee waar het over zou gaan. Ik was het er nu al mee eens. Toch maar even gelezen. En ja, ik vond al snel bevestiging van wat ik dacht: de succesfactor voor een topcarrière zit voornamelijk in je eigen wil. Wie wil je zijn, wat wil je worden, welke doelen wil je bereiken, wat is jouw motivatie? Talent is mooi meegenomen maar het succes moet uit jezelf komen. Bij DMT ben ik dan ook blij als medewerkers, naast veel kennis en kunde, ook karakter tonen en een positieve houding laten zien. Dat eerste kun je leren, het tweede heb je van jezelf.

Deze theorie past helemaal bij onze visie en missie, samengevat in DMT’s Big Five for Live. Ook daarin onderschrijven wij het belang van ‘een team met enthousiaste medewerkers (ons grootste kapitaal) dat voortdurend bezig is zichzelf te verbeteren door werkervaring en training’. De omgeving waarin dat moet gebeuren moet uitdagend en stimulerend zijn en wij als DMT moeten (en dat willen wij ook) die voorwaarden scheppen. Alleen dan kunnen onze werknemers het beste uit zichzelf halen. Dat is wat ik als manager probeer te doen: het beste in mijn medewerkers naar boven halen. Hoe? Tja, dat vind ik lastig te omschrijven want nee, ik vind mijzelf helemaal geen manager. Ik ben meer een ondernemer en ik omring mij het liefst met mensen die ook zo zijn. Die weten wat er moet gebeuren, wiens ambitie wordt gedreven door een innerlijke motivatie en die weten wat het beste is voor hun zelf en voor het bedrijf. Geen micromanagement voeren maar medewerkers juist vrijheid en ruimte en verantwoordelijkheid geven. Ik zie graag dat mijn medewerkers écht nadenken over de invulling van hun leven. Waarmee ik wil zeggen: niet alleen maar doen maar vooral weten waarom je het doet. Daar kan ik wel uren over praten, het is bijna een stokpaardje van mij. Logisch ook want ik weet uit ervaring dat het zo werkt. In ieder geval bij DMT. Het is de enige manier om als bedrijf duurzaam te kunnen groeien.

Wij hebben een bijzondere ‘club’. Als bedrijf met circa 50 medewerkers nemen wij best wel een bijzondere positie in. Ruim een derde van onze mensen is academicus, een derde deel is vrouw en 20% heeft een andere nationaliteit. En onze producten en diensten gaan voor meer dan vijfennegentig procent naar het buitenland, naar meerdere landen over de hele wereld. Ik vind dat prachtig, dat doen wij toch maar mooi even vanuit het Friese dorpje Joure. Ach, wat zegt dat nu nog in deze moderne tijd. Ik ben binnen anderhalf uur op Schiphol. Ik ‘skype’ met mijn medewerkers in Verwegistan … als zaten ze om de hoek. Via onze server kunnen wij op bijna elke plek op de wereld bestanden uitwisselen. Wij hebben eigen kantoren in Amerika, Canada en Maleisië en in vele landen verkoopagenten. Soms denk ik voor de grap net zoals Karel V, de keizer die in de 16e eeuw regeerde over het grootste Europese Rijk ooit, inclusief de Amerikaanse en Aziatische gebieden: “In mijn koninkrijk gaat de zon nooit onder”. Zonder grootspraak: toch niet slecht voor een Fries MKB bedrijfje?

Al eerder schreef ik: onze medewerkers zijn ons grootste kapitaal. Zo redenerend zou je kunnen zeggen dat het bedrijf alleen maar meer waard wordt als er meer medewerkers komen. Feitelijk is dat zo, als je de goede mensen maar weet aan te trekken. Die een meerwaarde betekenen voor het bedrijf. Die én veel kennis hebben én de goede ondernemersinstelling hebben. Deze zogenaamde ‘High Potentials’ zijn er wel maar die heb ik nog niet zomaar in Joure. Nu zou de lezer kunnen denken dat deze Blog bijna geschreven is als een wervingsadvertentie. Nou… dat is eigenlijk ook zo. Voor ambitieuze medewerkers is er altijd plaats. En wij hebben een hoop te bieden, wellicht meer dan een multinational. Voor een internationale carrière hoef je niet naar Shell, Philips of Unilever… Nee, ik zie DMT juist als dé ‘MKB multinational’. Juist omdat wij een relatief klein bedrijf zijn bestaan er volop carrièremogelijkheden, vooral ook in het buitenland. Want wie over de grens wil gaan…. wij helpen hun de koffers pakken. Zeg het maar: Amerika, Azië, Afrika wellicht? Dankzij onze internationale inspanningen zijn wij als DMT belangrijk gegroeid. Medewerkers van ons zijn uitgevlogen naar Noord-Ierland, Amerika en Maleisië en hebben zich daar gevestigd. Andersom zijn er studenten als trainee uit onder andere Tsjechië, Roemenië, Frankrijk, Spanje, Griekenland naar Joure gekomen en zijn hier gebleven. En werken buitenlandse trainees weer in andere landen voor projecten van DMT, zoals bijvoorbeeld een paar jaar geleden een aantal trainees uit Spanje in Engeland waren gestationeerd. Ik vind dat prachtig: die verschillende culturen verenigd in eenzelfde ambitie en doel. Ik zie dat weerspiegeld als er elke dinsdag bij ons op kantoor gezamenlijk wordt geluncht en een keer per kwartaal in ons DMT café. Tijdens dit soort bijeenkomsten wordt er vaak door iemand een ‘pitch’ gehouden of is er een spreker van buitenaf. Dit werkt zeer inspirerend en is goed voor de samenhang in het team.

Want met talent alleen wordt je nog geen kampioen. Volgens het aangehaald artikel komt er meer bij kijken en claimen ze vijf belangrijke succesfactoren om professioneel op de toppen van je kunnen te opereren: 1. ‘wees leergierig’, 2. ‘wees toegewijd’, 3. ‘heb je vak lief’, 4. ‘kies de juiste omgeving’ en 5. ‘weet wanneer het voorbij is’. Zonder al te veel uitleg weet de lezer wel wat er hier wordt bedoeld (en anders verwijs ik u graag naar het artikel van Annemiek Leclair in het NRC van 10 juni).

De vraag die iedereen zich in zijn of haar carrière alsmaar moet stellen is deze: Wat wil ik? Wat drijft mij? Wat is mijn doel? Mensen die daar een duidelijk antwoord op hebben en waarvan hun doelen overeenkomen met die van DMT nemen wij graag aan boord. Met zo’n instelling kunnen wij met z’n allen verder bouwen aan een schone en welvarende toekomst.

Erwin Dirkse / CEO